Geschiedenis

peter alewijns De winkel rond 1930 peter alewijns Jan bij de radiocentrale peter alewijns weg

Eerst sigaren maken dan fietsen…

Jan Alewijns (Johan in 't sjiek) probeerde het eerst drie maanden als sigarenmaker. Toen ging hij samen met zijn broer in de rijwielherstellerij. Maar de oude Jan zag niks in fietsen noch sigaren. Hij ging in Eindhoven naar school. Om electriciën te worden.


Diploma, 24 april 1920

Jonge Jan leerde alles van 't elektrisch en kreeg zijn diploma op 24 april 1920. Hij was toen 18 jaar. Binnen een jaar begon hij een eigen zaak.Een elektrotechisch installatiebureau. De PNEM erkende hem en hij kreeg meteen als bijbaan de opdracht om dan ook maar de rekeningen van het elektriciteitsbedrijf te innnen. Dat ging samen met zijn aanstelling als PNEM rayon monteur.
 

Legale piraat

Rond 1931 werd Jan Alewijns directeur van de Radiocentrale. Drie versterkers en drie radio-ontvangers kregen een speciale ruimte en via een bovengronds net konden abonnees van het Eykereind in Bergeijk tot het Boscheind in Luyksgestel luisteren naar het wonder van de radio. En als Hilversum 1, of 2 of Brussel uit de lucht waren, zorgde Jan voor verzoekplaatjes, hij mocht geen titels noemen, alleen de nummers die op de bakelieten platen stonden!


Ambtenaar in de oorlogstijd

In 1939 nam de PTT de radiodistributie over. En in het begin van de oorlog ging Jan in officiële dienst van de PTT en werd ambtenaar. Dit om zo min mogelijk last te hebben van de bezetters en het voortbestaan van de zaak en gezin veilig te stellen.


Groter gegroeid

Toen de tweede wereld oorlog eenmaal achter de rug was ging ook de Firma Alewijns met de tijd mee. Het bedrijf ontwikkelde zich voorspoedig en hield de eigentijdse ontwikkelingen goed bij.


Totale service

Er werkten toen 10 mensen bij Alewijns. De zaak werd overgenomen door zoon Willy die 'de stroom' in 1992 gedeeltelijk heeft doorgegeven aan zijn oudste zoon Peter. De reparatiedienst en verkoop van audio- en video apparatuur is zijn pakkie an. Hij werkt sinds 1992 voor zichzelf. Aan de Hoek 39 te Bergeijk. Dus audio- of video apparatuur kapot? Of wilt u een nieuw apparaat kopen? Dan naar Hoek 39 te Bergeijk! Daar weten ze van "plus en min".